2018 NGV Architecture Commission revealed

NGV Architecture Commission 2018 - MUIR+OPENWORKInspired by key architectural elements of Sir Roy Grounds’ iconic NGV International building, the 2018 NGV Architecture Commission will transform the NGV Garden by literally raising sections of the landscape and creating chasm-like passageways for visitors to explore between the tilted embankments.

Entitled Doubleground, the winning proposal for the annual competition was designed by Melbourne architecture practice MUIR and landscape architecture studio OPENWORK. Architect Amy Muir drew from memories of visiting the NGV as a young child to create a digital collage that uses architectural components from NGV International for the design blueprint.

Including a canyon-like corridor, which references the triangular patterns of the NGV’s façade and glass wall of the Great Hall, the installation will also feature a decking area that recalls Grounds’ timber design for the Gallery foyer and a bamboo garden inspired by the building’s original Bamboo Court courtyard.

“2018 marks the fiftieth anniversary of the NGV International building and Doubleground is a concept that offers visitors a unique opportunity to reflect upon and reexamine the history and design of the Gallery as an integral part of Melbourne’s public realm,” said Tony Ellwood, Director NGV.

“Now in its fourth year, the NGV Architecture Commission continues to be a highlight of the NGV’s summer program, offering visitors a space for both playful interaction and quiet reflection.”

Following on from the 2017 winning design by Retallack Thompson and Other Architects, Doubleground was selected for its collaborative and multi-disciplinary design approach, which promotes the positive relationship between architecture, landscape and civic space.

“The 2018 Architecture Commission provides an intervention that challenges the role of the NGV Garden,” said Amy Muir, Director MUIR. “Acknowledging the intent and architectural language of the original Roy Grounds building, the Commission seeks to bring the memories of place back into play. We hope that the commission will allow visitors to see the NGV Garden in a new way.”

Occurring annually, the NGV Architecture Commission is an open national competition, which invites architects to create a site-specific work of temporary architecture, activating the NGV’s Grollo Equiset Garden. Doubleground will be on display at NGV International from November 2018 to April 2019. Entry is Free!

For more information about the NGV Architecture Commission, visit: www.ngv.melbourne for details.

Image: 2018 NGV Architecture Commission: Doubleground by MUIR + OPENWORK, view of 2018 NGV Architecture Commission back to the Bamboo Courtyard – render courtesy of MUIR + OPENWORK

Comments are closed.